Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig beweegt? Genoeg bewegen is niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Het draagt bij aan de fysieke, mentale én sociale ontwikkeling van je kind. De oorzaak van het gebrek aan beweging ligt onder andere bij de digitalisering. Kinderen zitten tegenwoordig helaas vaker voor de televisie, tablet of computer dan dat ze buiten spelen.

Bewegen is goed voor de fysieke ontwikkeling

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat beweging heel belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Door veel en gevarieerd te bewegen, groeien de spieren en botten. Tot je 30e levensjaar kun je de maximale dichtheid van je botten beïnvloeden. Door veel te springen, dansen, rennen en vallen zorg je voor sterkere botten. Bewegen draagt ook bij aan een beter evenwicht, betere coördinatie, betere motoriek en een betere conditie. Je kind wordt handiger, leniger én fitter.

Het immuunsysteem krijgt een boost! Beweging kost energie en helpt daardoor ook om op een gezond gewicht te blijven. Bewegen vermindert daarnaast de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Uiteraard in combinatie met goede voeding. Is je kind heel onrustig? Dan kan bewegen daarbij helpen. Spieren willen bewegen, als ze niet voldoende bewegen kan het lichaam onrustig worden. Daarnaast zorgt bewegen voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor onrust wordt teruggedrongen en je weer helder kunt denken.

Alle voordelen van bewegen voor de fysieke ontwikkeling van je kind op een rij:

 • Versterken spieren, botten en gewrichten
 • Verbeteren balans, coördinatie en motoriek
 • Verbeteren fitheid en energieniveau
 • Verbeteren lenigheid, reflexen en houding
 • Verbeteren cholesterol verhouding, doorbloeding en bloeddruk
 • Verbeteren ademhaling en versterken longen
 • Verbeteren werking immuunsysteem
 • Verminderen of voorkomen diabetes
 • Helpen bij gewichtsbeheersing

Een positieve invloed op het emotionele welzijn

Lekker bewegen is niet alleen goed voor het fysieke lichaam, maar net zo belangrijk voor het emotionele of mentale welzijn van kinderen en jongeren. Steeds meer kinderen ervaren een hoge mate van stress. Bewegen kan stress verlagen. Het lichaam leert door te bewegen omgaan met het verwerken van angsten en stress. Het haalt je kind uit zijn of haar hoofd en in het lichaam. Sporten en bewegen stimuleren de productie van endorfine. Deze stof zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen, je gelukkiger voelt en je humeur verbetert.

Bewegen leert je kind ook veel over ruimtelijk inzicht: hoe ver kan ik springen, hoe hoog is dat hek? Fysieke beweging stimuleert daarnaast het denken in oplossingen. Zelfs al bij een dreumes, het leert dat door te bewegen hij of zij bij zijn of haar favoriete speeltje kan komen. Deze succeservaringen vergroten op hun beurt weer het zelfvertrouwen.

Alle voordelen van bewegen voor de mentale ontwikkeling van je kind op een rij:

 • Verminderen onrust, stress en angsten
 • Verbeteren cognitieve functies
 • Verbeteren humeur
 • Verbeteren kwaliteit van slaap
 • Vergroten zelfvertrouwen
 • Verbeteren zelfbeeld
 • Herkennen signalen van het lichaam
 • Ontwikkelen focus

Sociale voordelen van bewegen voor kinderen

Bewegen is fijn, samen bewegen is nog leuker! Voor kinderen is bewegen niet alleen belangrijk voor hun fysieke en mentale ontwikkeling, maar ook om sociale vaardigheden te leren. Ze leren om samen te spelen, zich aan spelregels te houden en op hun beurt te wachten. Deze sociale vaardigheden dragen bij aan het vergroten van de zelfredzaamheid van jouw kind. Onderzoeken tonen ook aan dat bewegen zorgt voor betere schoolprestaties. Sporten of bewegen maakt de hersenen actiever, waardoor kinderen na beweging makkelijker informatie verwerken en beslissingen nemen. Dit is uiteraard ook belangrijk in sociale interacties.

Spelenderwijs bewegen is natuurlijk de manier bij uitstek om te verbroederen. Ongeacht de afkomst of situatie van een kind, de taal van spelen en bewegen spreken ze allemaal. Het verkleint de sociale drempel en stimuleert het contact tussen kinderen. Dit helpt ze ook weer bij het ontwikkelen van relaties in de toekomst.

Alle voordelen van bewegen voor de sociale ontwikkeling van je kind op een rij:

 • Bevorderen sociale interactie
 • Bevorderen samenwerken
 • Helpen bij het ontwikkelen van relaties
 • Vergroten zelfredzaamheid
 • Verkleinen sociale drempel

Hoeveel bewegen is gezond bewegen?

Genoeg voordelen om je kinderen lekker te laten bewegen dus, maar hoeveel bewegen is eigenlijk het beste voor je kind? Het advies luidt: bewegen is goed, meer bewegen is beter! Weg achter al die beeldschermen en lekker bewegen, als het even kan ook nog in de buitenlucht.

Volgens de Beweegrichtlijnen 2017 moeten kinderen tussen de 4 en 18 jaar minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning doen. De hartslag en ademhaling gaan dan omhoog en het energieverbruik neemt toe. Denk aan activiteiten als: wandelen, fietsen en spelen in de speeltuin. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad kinderen om minstens 3 keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Bijvoorbeeld: (trampoline)springen, dansen, krachtoefeningen, voetballen en hardlopen.

Kom samen in beweging

Het klinkt cliché, maar goed voorbeeld doet volgen. Dus ga lekker samen met je kind bewegen. Ga samen wandelen, fietsen, dansen, beweegspelletjes doen en naar de speeltuin of het bos. Lekker ravotten en op avontuur. Vallen en opstaan hoort erbij, dus geef je kind de ruimte om te bewegen en te ontdekken. Niet vergeten: jong geleerd is oud gedaan. Als kinderen al jong leren hoe fijn bewegen is, zowel fysiek als mentaal, zullen ze daar op latere leeftijd baat bij hebben. En we hebben het nu natuurlijk over waarom bewegen zo belangrijk is voor kinderen, maar dat geldt ook zeker voor volwassenen. Dus hup, uit je luie stoel en speel lekker mee!

Bij Beestenboel bieden wij kinderen letterlijk de ruimte om te bewegen. Ze kunnen volop spelen, beleven en genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft.