Bij kinderopvang Beestenboel is geen dag hetzelfde. Toch gaan we je vandaag proberen mee te nemen hoe een dagje eruitziet op ons kinderdagverblijf. Bij Beestenboel zijn de kinderen leidend; we kijken wat zij zelf willen en proberen de wensen van iedereen mee te nemen. Kinderen leren hun mening uitspreken, maar ze leren ook dat je soms rekening moet houden met anderen en dat niet alles meteen kan!

Welkom bij Beestenboel!

De eerste ouders kunnen vanaf 7.00 uur langskomen, dus het is al vóór zevenen dat bij ons de deur van het slot gaat. We beginnen met huishoudelijke en voorbereidende taken terwijl de kinderen binnendruppelen. We hebben een overdracht met de ouders en kijken wat de kinderen willen doen. Bij mooi weer staat de deur naar de tuin open, waar ze al lekker buiten kunnen spelen.

Afhankelijk van de groepsgrootte kijken we of we moeten opsplitsen. Zo kunnen we ieder kind de aandacht geven die hij of zij verdient. We gaan het liefste naar buiten voor een activiteit die door de kinderen of door onszelf bedacht is. Misschien gaan we wandelen, naar de Hooiberg, naar de groenteboer aan de overkant, naar de dieren toe of de bossen in. Daarna is het tijd om fruit te eten. Ook dit doen we buiten als het even kan, weer of geen weer. Als we naar buiten gaan zijn de kinderen gekleed op het weer. Regent het? Dan doen we laarsjes en regenoveralls aan zodat de kinderen lekker in de plassen kunnen stampen! Soms blijven we ook binnen, bijvoorbeeld om te knutselen als de kinderen aangeven dat ze dat graag willen doen.

Rond de lunch

We sluiten de ochtend af met de lunch. Ook daar zetten we de tafels buiten als het enigszins kan. We hebben een weekmenu dat om de drie weken anders is. De ene week is dat ei (bijvoorbeeld roerei of wentelteefjes), dan zalm of tonijn, en dan weer kaas en geitenkaas. We vinden het belangrijk om kinderen dingen te laten proeven, zodat ze ook andere smaken leren kennen.

Na het eten wordt er gepoetst en gaan sommige kinderen naar bed. De kinderen die wakker blijven kunnen vervolgens zelf kiezen wat ze willen doen: verkleden, schminken, puzzelen, een spel spelen, of lekker buiten blijven. Kinderen kunnen ook heerlijk slapen in een buitenbedje, luisterend naar de vogeltjes en natuurgeluiden. Dan zijn ze zo vertrokken! Na de slaapjes worden ze langzaam wakker, knuffelen ze even bij de juffen op schoot, waarna ze weer fijn gaan spelen.

Spelen en naar huis

Na een hapje eten (wederom een drieweken-menu) gaan we weer naar buiten! Ervaringsgericht leren staat centraal: de natuur is namelijk rijk aan plekken waar je van alles kunt beleven en ontdekken, waar je kunt leren wat gevaarlijk is en wat niet, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en je eigen fantasiewereld kunt betreden. Jonge kinderen hebben een automatische verbondenheid met de natuur, een onverzadigbare nieuwsgierigheid en kunnen zich over de kleinste details verwonderen.

Moe, voldaan en soms een beetje vies zit de dag er al weer bijna op en komen de papa’s en mama’s de kindjes weer ophalen. Tot morgen!