Het is vandaag Nationale Complimentendag! 1 maart staat elk jaar in het teken van welgemeende complimenten. Dus geef vandaag jouw kinderen eens wat vaker een compliment. Je zult merken dat complimenten geven net zo leuk is als ze ontvangen, en dat het de sfeer in huis bevordert! 

Een compliment, waarom? 

Complimenten zijn niet alleen leuk voor je kinderen, maar ze helpen jou als ouder ook om het positieve gedrag van je kinderen te zien. Je gaat bewuster kijken naar hun gedrag wanneer je vaker een compliment wilt geven. Zo train je jezelf als het ware om goed gedrag eerder en beter te kunnen zien. Je krijgt het gevoel dat je minder hoeft te mopperen of hameren op bepaalde dingen. Wel zo fijn, toch? 

Je zult misschien denken dat het geven van complimenten om de haverklap alleen maar een verkeerde uitwerking heeft op kinderen. Voor sommige dingen hóeven ze toch helemaal geen compliment te krijgen? Je bord leegeten, dat is toch de normaalste zaak van de wereld? Dat is misschien wel zo, maar een kind is daar soms nog zoekende in. Goed voorbeeld doet volgen, maar doeltreffende complimenten ook.  

Kortom, een compliment geven is enorm effectief, omdat: 

  • Het zorgt voor een betere sfeer 
  • Het jou makkelijker maakt om positief gedrag van je kinderen te zien 
  • Het kinderen een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen geeft 
  • Het kinderen motiveert om gewenst gedrag te vertonen 

Complimenten geven? Goed zo!  

Je zult misschien denken dat te veel complimentjes geven niet goed is, en daar heb je gelijk in. Daarom moet je wel opletten hoeveel complimentjes je geeft, en hoe. Houd daarbij de volgende aandachtspunten in je achterhoofd:  

  • Hoe sneller het compliment, hoe beter het kind weet wat jij bedoelt 
  • Complimenteer de moeite, niet het resultaat – het gaat niet om die tekening, maar dat je kind creatief bezig is geweest 
  • Wees zo duidelijk en concreet mogelijk (lees: ‘goed zo’ is vaag) 
  • Geef complimenten die realistisch zijn – opmerkingen als ‘jij bent de allerbeste’ kunnen juist faalangst in de kaart spelen 
  • Gemeende complimenten komen het beste over – kinderen leren zo dat ze niet overal even goed in kunnen en hoeven zijn 

Je ziet het – complimenten zijn helemaal niet slecht. Kinderen worden er niet arrogant of egocentrisch van, mits je complimenten op een realistische manier geeft. Wanneer dit een positief effect heeft op zowel je kind als op jou als op de sfeer, dan kunnen wij alleen maar zeggen: dat hebben jullie goed gedaan!