Het is vast heel herkenbaar: thuis laat je kind meer dan de helft van het eten op zijn of haar bord liggen en groentes zijn sowieso een struikelblok. Je haalt je kind op bij de kinderopvang en hoort dat hij/zij prima gegeten heeft. Hoe kan dat? En belangrijker nog hoe zorg je ervoor dat je kind ook thuis goed eet? In deze blog geven we je graag een paar handvatten.

Zien eten, doet eten

Het is een cliché, maar het klopt ook echt. In een grotere groep eet men meer, doordat we anderen zien eten. Het grote voordeel van een kinderopvang is dan ook dat een kind zich in een grotere groep bevindt. Net als thuis, zijn de eetmomenten bij Beestenboel een sociaal moment met z’n allen. Door de grootte van de groep wordt er volop gekletst en niet direct gefocust op hoeveel er gegeten wordt door de kinderen.

Voldoende groenten

Vroeger werden groenten eigenlijk alleen maar gegeten tijdens het avondeten. Bij Beestenboel vinden wij het belangrijk om de kinderen gevarieerd te laten eten en verantwoord te laten snacken. Vandaar dat we altijd een beetje groente toevoegen aan onze warme maaltijd tussen de middag. Daarnaast krijgen de kinderen dagelijks een groente- of fruithapje.

De kinderen laten helpen

Bij Beestenboel vinden we het belangrijk dat kinderen het proces van eten meekrijgen. We gebruiken niet voor niets het liefst groenten uit onze eigen moestuin en dierlijke producten van onze eigen beesten, zoals bijvoorbeeld eieren. Thuis kun je dit proces doortrekken, door bijvoorbeeld samen boodschappen te doen, de kinderen te laten helpen met het dekken van de tafel of ze zelfs te laten helpen tijdens het koken.

Het zijn de looks die het doen

Het spreekwoord ‘Het oog wil ook wat’, geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Maak groenten, fruit of het eten in het algemeen aantrekkelijker voor ze. Kijk eens op Pinterest daar staan honderden ideeën wat jij met het eten kan doen. Hierdoor wordt het eten voor het kind simpelweg leuker. Maak bijvoorbeeld een fruitegel van een halve peer, blauwe besjes en druiven.

Het is vooral belangrijk om de kinderen niet te dwingen om te eten, dat is iets wat onze medewerkers dan ook niet doen. Je kunt het eten meerdere keren aanbieden, maar dwing de kinderen niet. Hierdoor kunnen ze namelijk een negatieve associatie met het eten krijgen. Hopelijk lukt het om met bovenstaande tips ervoor te zorgen dat de kinderen thuis ook goed eten.