Bij beestenboel vinden wij het heel belangrijk dat we kinderen veiligheid, vertrouwen en ruimte kunnen bieden. Door kinderen te stimuleren, leren we ze groeien naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarom werken wij bij Beestenboel met een beleid dat gebaseerd is op vier pedagogische pijlers. In dit blog behandelen we de eerste pijler: het bieden van emotionele veiligheid.

Emotionele veiligheid op 1

Het is voor kinderen van groot belang dat zij zich veilig voelen op een plek. Dit heeft het kind nodig om zichzelf goed te kunnen ontwikkelen. Het is daarom ook zo belangrijk dat een kind zich thuis voelt bij de opvang waar hij/zij heen gebracht wordt. Bij Beestenboel zijn we ons daar erg bewust van. Dankzij deze manier van werken, leren de kinderen respect te hebben voor elkaar en hun omgeving. En niet onbelangrijk, ook voor zichzelf. Het is dan ook meer dan terecht dat er veel aandacht wordt besteed aan emotionele veiligheid binnen onze kinderopvang.

Hoe creëer je emotionele veiligheid?

  • Goed contact met het kind. Goed kijken en luisteren naar wat een kind nodig heeft. Zo kun je beter inspelen op het kind wanneer hij/zij iets lastig of niet leuk vindt.
  • Zorg voor een fijne groepssfeer. Biedt duidelijkheid aan de kinderen. Hierbij kan een dagritme aanhouden helpen, zo weet het kind waar hij/zij aan toe is.
  • Goed contact met de ouders. Zo kan er rekening worden gehouden met het kind binnen de groep en de thuissituatie.
  • Tijd nemen om te wennen, zorgen voor nabijheid.

Vertrouwen en veiligheid

Vertrouwen en veiligheid vinden wij bij Beestenboel heel belangrijk. Daarom proberen wij zoveel mogelijk met een vast team te werken. Hierdoor is er altijd een bekend gezicht op de groep. De kinderen kunnen zo met een fijn gevoel komen spelen en is er altijd een bekend gezicht aanwezig om het kind op te vangen wanneer nodig. Af en toe komt het voor dat wij invallers in moeten zetten om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. Ook hierbij is er gedacht aan het kind. Wij werken namelijk met vaste invallers, geen onbekende dus voor de kindjes! Zo kunnen ouders met een gerust hart hun kinderen achterlaten.

Liefde en begrip

Het is voor kinderen niet altijd makkelijk om zichzelf veilig te voelen binnen een bepaalde omgeving of groep, maar het is wel de basis voor ontwikkeling en ontdekking. Als een kind zichzelf niet veilig voelt, zal hij/zij minder snel op ontdekkingstocht gaan. Het is juist dan van belang dat de pedagogisch medewerker goed blijft luisteren naar het kind, benoemt wat er aan de hand is en samen een oplossing zoekt.

Emotionele veiligheid staat hoog in het vaandel bij ons. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen, zelf op ontdekkingstocht durven te gaan, en respect hebben voor elkaar en hun omgeving.

Bij Beestenboel bieden wij de kinderen een groene omgeving met ruimte waar ze geborgen en veilig kunnen spelen. Zo krijgt elk kind de mogelijkheid om zichzelf op eigen tempo te ontwikkelen.