Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar positieve invloeden op de ontwikkeling van het kinderbrein. Iets dat hieruit naar voren komt is iets dat wij al veel langer weten: dat een agrarische, landelijke omgeving niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook goed voor ze is. We nemen je graag mee in de voordelen van onze vorm van kinderopvang. 

Een (leer)rijke omgeving  

De omgeving waarin een kind zich bevindt is belangrijk voor de ontwikkeling. In een agrarische en landelijke omgeving krijgt het kind echt de ruimte om op onderzoek uit te gaan en dingen te proberen. Je leert immers het beste door te doen! Kinderen zijn daar heerlijk onbevangen in, maar ze moeten wel de ruimte krijgen. Die krijgen ze bij Beestenboel. Ook de interactie met leeftijdsgenootjes en boerderijdieren draagt bij aan de kracht van de omgeving. Bij ons is voldoende materiaal aanwezig voor kinderen van verschillende leeftijden en in verschillende fases, zowel binnen als buiten. 

Het kinderbrein maakt verbindingen 

Het kinderbrein is erg efficiënt in het maken van verbindingen en ook weer in het weggooien van minder efficiënte verbindingen. Wanneer een kind leert lopen ziet dat er in eerste instantie onbeholpen uit; moeilijke en onregelmatige passen, corrigerende armbewegingen en regelmatig een valpartij. Daarom gaat het brein op zoek naar hoe het beter kan; juist díe verbinding wordt versterkt, terwijl de verbinding die de eerste stapjes mogelijk maakte gauw vergeten wordt. 

In een natuurrijke omgeving heeft een kind allerlei impulsen die een positief effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Een landelijke omgeving vol stimulans zet het kinderbrein op een positieve manier aan het werk. 

Uitdaging = ontwikkeling 

Ook beweging heeft een positieve uitwerking op de hersenen. Om dat zo optimaal mogelijk te kunnen doen hebben de hersenen uitdaging nodig. Veel bewegen zorgt voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden die gebruikt wordt om uitdagingen te overwinnen. Of dat nu leren lopen, klappen of springen is; het zijn allemaal uitdagingen die goed zijn voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Bovendien kan je kind daardoor meer van de wereld om zich heen zien, ervaren en beleven! 

Bij Beestenboel zijn wij actief op zoek naar manieren om kinderen, ieder in z’n eigen tempo, de wereld te laten ontdekken. Wij vinden het zelf ook heerlijk om buiten te zijn en we nemen de kinderen daar graag in mee. Bij Beestenboel kunnen ze lekker (zichzelf) zijn!