Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind gelukkig is, maar wat is dat dan geluk? Dit is namelijk ook voor iedereen anders. En hoe kun je hier als ouder een bijdrage aanleveren?

Je wilt graag je kinderen grootbrengen die een goed gevoel over zichzelf hebben, veerkrachtig en vol vertrouwen zijn, die in staat zijn tot liefhebben en voor zichzelf opkomen, die plezier hebben en evenwichtig zijn. Kortom, gelukkig zijn in zijn puurste vorm.

Dat geluk kun jij als ouder niet voor je kind creëren, dat kan hij alleen zelf. Maar je kunt er wel een basis voor leggen en die begint bij jezelf.

Jouw levenshouding en gedrag werken namelijk door op je kind. Jezelf kennen en bewust in het leven staan, het geluk omarmen is het belangrijkste wat je kunt doen om de kans op geluk voor je kind te vergroten. Kinderen leren vooral door hun eigen ervaring en door voorbeelden uit hun omgeving. Wat je beweert doet er daarom minder toe dan wat je daadwerkelijk doet. Het gaat om voorleven.

Wil jij dat je kind goed omgaat met frustratie? Dan zul je dit zelf ook moeten nastreven. In het boeiende, prachtige en confronterende proces van opvoeden gaat het erom dat je onrealistische denkbeelden over opvoeding en geluk overboord zet. Dat je met aandacht en mildheid naar jezelf en je kind kijkt. Het gaat erom dat je bereid bent te leren.

Kinderen zijn heel puur en laten ons zien hoe wij kunnen leven vanuit ons hart. Zij maken zich niet druk of hun haar wel goed zit in de ogen van de ander of dat ze iets zeggen wat de ander niet fijn vindt.

Alle kinderen gedijen het beste met een liefdevolle benadering. Ze hebben een grote behoefte aan liefde die vanuit het hart gegeven wordt. Ze hebben het direct door als je niet oprecht bent en raken hierdoor in verwarring. Heb je bijvoorbeeld een lastige dag op je werk gehad dan kun je dit het beste delen als je thuis bent. Kinderen pikken deze signalen feilloos op en kunnen het gevoel krijgen dat zij iets niet goed gedaan hebben. 

Leer kinderen dat ze er mogen zijn, dat ze op hun gevoel mogen vertrouwen, geef hen de ruimte om zichzelf te ontdekken.

Het is belangrijk om het ritme en de aard van het kind te respecteren. Je mag een handje meehelpen om ze het mooiste te laten worden wat ze kunnen zijn en dat is altijd goed!

Zes lessen in geluk

  1. Schep een veilige basis
  2. Durf jezelf te zijn
  3. Zie je kind zoals het is
  4. Maak echt contact
  5. Ruik, voel, proef….
  6. Laat je kind vliegen