Spelen houdt kinderen gezond en fit, het helpt om gevaren in te schatten en met anderen om te gaan. Kortom: een voorbereiding op het leven later.

Dat begint al in de wieg. Baby’s hebben nauwelijks speelgoed nodig en toch worden ze overstelpt met al het kleurrijk materiaal. Mensen zijn het leukste speelgoed dat er is, samen de wereld ontdekken, kiekeboe spelletjes doen. Een prachtig spelletje, tegelijkertijd leert je kind bij zo’n spelletje kiekeboe iets ongelofelijk belangrijks: dat dingen en (mensen) niet van de aardbol verdwijnen als je ze niet meer ziet.

Kinderen benaderen de wereld met een open blik, de hersenen ontwikkelen zich terwijl je kind de wereld ontdekt. Niets ligt nog vast, niets is vanzelfsprekend. Peuters en kleuters bekijken dingen niet vanuit het oogpunt waar ze voor bedoeld zijn, maar vanuit het idee ‘wat zou je ermee kunnen doen?’ Een kartonnendoos kan een huisje zijn of een boot of een hut om in te schuilen.

Als je terugdenkt aan hoe jezelf vroeger speelde, wat komt er dan in je op? Ik speelde het liefst buiten, op zoek naar kikkers en andere beestjes, verzorgde deze als ze gewond waren, bouwde hutten in het bos, sprong over slootjes, klom in bomen en leerde hierdoor zoveel waarden en normen die ik nu in het leven nog gebruik.

Tijdens het spelen ontdek je waar je talenten liggen, wat je leuk vindt om te doen, waar je gelukkig van wordt en wat later jouw pad in het leven kan worden.

Klimrekken zijn fijn, bomen zijn fijner. Een tak voelt zo anders. Ze zijn minder regelmatig, de bast voelt ruw, de uitdaging is groter. Als je valt, ligt er zachte bosgrond. In het bos gebruik je al je zintuigen. Je hoort knisperende bladeren, ruikt de geur van bosgrond. Je kunt een hut bouwen en op blote voeten lopen. En als het regent? Dan is het juist extra tof in het bos. Laat een druppel op je tong vallen, maak een afdakje van takken en luister naar de regen. En daarna natuurlijk heel hard stampen in de plassen.

Tips voor lekker spelen:

· Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving. Emotionele veiligheid is de belangrijkste voorwaarde om onbezorgd te kunnen spelen.

· Maak samen tijd om te spelen. Plan de gezinsagenda niet te vol, zorg voor momenten waarin je niets hoeft.

· Laat kinderen lekker hun gang gaan. Ze hebben het meeste plezier als ze vrij zijn om zelf te bepalen hoe ze spelen.

· Speel zelf ook, kinderen kijken naar ons volwassenen. Laat het kind in jezelf naar boven komen en doe spelletjes of dingen die je zelf als kind graag speelde.

· Ga erop uit. Naar het bos, het strand of een andere plek met anderen.

· Zorg voor speelmateriaal, dit hoeft geen kant en klaar speelgoed te zijn. Kinderen zijn heel creatief met allemaal kosteloos materiaal. Denk aan wc-rolletjes, dozen, flesjes, eierdoosjes enzovoorts

Het zijn de simpelste dingen die de fantasie stimuleren. Geef ze een lapje stof en ze ontwerpen kleren, geef ze takken en ze bouwen een hut. Met pannen openen ze hun eerste restaurant en met deksels vormen ze hun eerst muziekband

Bron: ‘Zero waste home. The ultimate guide to simplifying your life by reducing your waste’

Bea Johnson