In april van dit jaar opende bij Beestenboel de nieuwe buitenschoolse opvang (BSO). Nóg meer ruimte voor fijne activiteiten, meer plek om te spelen, nóg meer buiten en dus nóg meer plezier voor de 66 kinderen die elke dag gebruik maken van de BSO. Medewerkster Lotte Cremers vertelt over de toegevoegde waarde van de nieuwe faciliteit.

Nieuwe BSO

Om meer kinderen kwijt te kunnen op zowel het kinderdagverblijf als op de BSO moest er meer ruimte komen. “De logeerboerderij op het terrein hebben we omgebouwd naar de nieuwe accommodatie voor de BSO”, legt Lotte uit. “Het duurde even voordat de ruimte in gebruik kon worden genomen. Logisch dat er hoge eisen aan de brandveiligheid worden gesteld maar het duurde vrij lang voordat de allesbeslissende handtekening werd gezet. De kinderen wisten al heel lang dat er iets nieuws aan kwam maar ze konden er alleen van een afstandje naar kijken. Groot was het enthousiasme toen we daadwerkelijk open konden en ze alles konden gaan ontdekken.”

Themakamers op nieuwe BSO

“We hebben vijf themakamers gerealiseerd, waar de kinderen fijn kunnen spelen en zich helemaal kunnen onderdompelen in hun fantasiewereld of juist iets nieuws kunnen leren”, gaat Lotte verder.  “In het atelier wordt geknutseld, in de theaterkamer komt drama aan bod, vinden optredens plaats en kunnen kinderen zich creatief helemaal uiten. Er is een chill-kamer voor de kinderen die even willen ontspannen en een bouwkamer voor het ontwikkelen van technisch inzicht. De natuurkamer is nog niet helemaal klaar maar daarvan is de bedoeling dat kinderen de natuur leren ontdekken.”

Stamgroepen

De BSO is verdeeld in drie stamgroepen: de vrijbuiters, de pioniers en de avonturiers. Lotte: “Als de kinderen bij ons komen, na school, gaan ze eerst in hun stamgroep met hun vaste PM’ers iets eten. Ze krijgen een gezonde snack en er wordt even gepraat over de dag die ze hebben gehad. Daarna mag elk kindje zelf weten wat hij/zij gaat doen en worden de groepen als vanzelf gemixt. De meesten zoeken hun vriendjes op en gaan lekker samen spelen. Er wordt héél veel buiten gespeeld; de dieren en de grote zandberg blijken toch de grootste hit van Beestenboel. Er is buiten zoveel meer ruimte als eerst en de kinderen genieten daar enorm van. Ze hebben plaats genoeg om lekker te ravotten.”

Groot enthousiasme

Lotte: “Het is zo leuk om te zien dat alle leeftijden met elkaar spelen en dat je steeds andere groepjes ziet ontstaan. Er zijn kinderen die het liefst buiten zijn maar ook kinderen die zich graag even terugtrekken. We laten ze zoveel mogelijk vrij, al proberen we het buitenleven wel altijd zoveel mogelijk te stimuleren. We draaien nu een paar maanden met de nieuwe BSO en alles valt steeds meer op z’n plek.”