Marilon Smolders koos bewust voor de kinderopvang van Beestenboel. Vanwege de grote aandacht voor het buiten zijn en de natuur. Dat de werkwijze van de opvang vooral ‘kind volgend’ is, past heel goed bij haar eigen opvattingen van opvoeden. Ze is meer dan tevreden en datzelfde geldt voor Tuur (4) en Roos (2) die nooit met tegenzin naar Beestenboel gaan.

“Bij Beestenboel kunnen de kinderen lekker ‘rouwdouwen’. Ze mogen doen wat ze willen, binnen de grenzen natuurlijk maar ze stellen hun dagprogramma zo samen dat het grotendeels ‘kind volgend’ is. Het kind geeft aan wat hij/zij graag wil doen en dat kan bijna altijd. Of ze nu even rustig alleen in een hoekje willen spelen of lekker buiten willen zijn met vriendjes of met de dieren, het kan altijd. Die vrijheid hebben kinderen thuis ook en dat bevalt me het best. Kinderen voelen zich er thuis. Bij Beestenboel kijken ze net een beetje anders naar kinderopvang dan ‘standaard’ en dat past goed bij ons.”

Opvang bij Beestenboel is van grote meerwaarde voor de ontwikkeling

“Onze Tuur gaat vanaf zijn 2 jaar naar Beestenboel; hij zat eerst bij een andere opvang maar die zaten vol, waardoor er geen plaats was voor onze tweede. We besloten toen voor beiden een andere plek te zoeken. Roos kon pas komen toen ze een half jaar was. Door corona was de opvang een poosje gesloten. Ze gaan echt nooit met tegenzin naar de opvang, staan zelfs te trappelen als ze weer mogen. Ik vind het van grote meerwaarde voor hun ontwikkeling dat ze naar de opvang gaan want ze leren veel andere kindjes kennen, leren samen spelen en samen delen; ze worden er socialer van.”

“Sinds Tuur naar de basisschool gaat, wordt hij elke keer vanuit school naar de BSO gebracht door de medewerkers. Dat vond ik de eerste keer wel spannend. Ik wilde eigenlijk zijn eerste schooldag vrij nemen en op de hoek van de straat gaan staan om te kijken of alles goed ging. Heb ik natuurlijk niet gedaan, het vertrouwen is er gewoon. School weet dat hij naar Beestenboel moet, de chauffeurs zijn op tijd en Tuur weet dat hij mee gaat. Prima geregeld.”

Het dagprogramma is grotendeels ‘kind volgend’

“Voor elk kind is voldoende persoonlijke aandacht. Dat merk ik telkens als ik ze ophaal, er is altijd een korte overdracht. In het kort hoor je wat ze hebben gedaan die dag en of er bijzonderheden zijn. Ik heb het gevoel dat onze kinderen echt gehoord en gezien zijn en dat doet me goed. Zo leuk om het verschil tussen je kinderen te zien: Roos vertelt uit zichzelf honderduit over de dag en bij Tuur duurt het wat langer. Die moet je soms wat meer vragen stellen of juist even met rust laten, maar als hij dan begint te vertellen dan gaat zijn fantasie soms met hem op de loop. Goed dat je dan even bij de groepsleiding na kunt vragen wat echt is en wat fantasie.”

“Wat ik goed vind bij Beestenboel is dat ze een leeftijdsverdeling maken. Roos zit nu sinds kort bij ‘de groten’ en dat is goed voor haar, ze was eraan toe. De aansluiting bij leeftijdgenootjes blijft en de aangeboden activiteiten sluiten goed aan. Nu is ze het kleintje bij de groten, hiervoor was ze de grote bij de kleintjes. Ook dat is een leerproces en ik zie het als heel positief. Ik laat onze kinderen altijd in vertrouwen achter bij Beestenboel en dat is een geruststellend idee.”