De twee dochters – Liz (6) en Yara (3) – van Erwin en Sophie Legius hebben de tijd van hun leven bij Beestenboel. Liz komt inmiddels niet meer, sinds ze naar de basisschool gaat maar Yara mag nog steeds twee keer per week naar de peutergroep. Ze vindt het zo leuk dat ze zelfs in de vakantie vraagt of ze mag gaan. Waarom Erwin en Sophie voor Beestenboel gekozen hebben, vertelt Erwin graag.

Yara, Erwin en Liz

“Wij zijn zelf echte buitenmensen. Dat is toch dat dorpse dat in ons zit. Toen we ons eerste kindje kregen en we op zoek gingen naar opvang, kwamen we al snel bij Beestenboel terecht. Het feit dat ‘buiten’ zo centraal staat, sprak ons aan. Er is veel aandacht voor de natuur, voor dieren, het bos en natuurlijk modder. Wij vinden het prachtig als onze kinderen zwart van het zand thuis komen, dan weten we zeker dat ze het leuk hebben gehad. Al zie je daarin ook het verschil tussen onze kinderen. Liz heeft echt moeten wennen aan vuil worden. Die had de eerste modderdagen die Beestenboel organiseerde, echt even tijd nodig om te kijken wat dat nu precies was. Dat heeft ze later goed ingehaald hoor. Yara ging er de eerste keer meteen vol in.

Beestenboel is meer dan opvang alleen

We zijn heel tevreden over de opvang; het is een prima voorbereiding op de basisschool. Ze leren alvast omgaan met structuur en een vast dagritme. Er zijn vaste gewoonten die elke dag terugkomen maar daarnaast is er ook heel veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Elk jaar worden de vorderingen besproken met de ouders en dan merk je hoe goed het allemaal geregeld is bij Beestenboel. Bij de overstap naar de basisschool wordt de ontwikkelingsrapportage doorgestuurd, zodat de school een goed beeld krijgt van het kind. Wat ons betreft biedt Beestenboel meer dan alleen opvang; als het nodig is, krijg je ook hulp en ondersteuning bij opvoedingsvragen.

Voor ons stopt de opvang straks bij Beestenboel. Eigenlijk was het de afgelopen maanden niet meer echt nodig omdat wij onze werktijden anders hebben kunnen inrichten. Maar omdat Yara het zó leuk vond, hebben we besloten om ze tot aan de overstap naar de basisschool toch twee keer per week naar de peutergroep te laten gaan. Ze speelt hier met haar vriendjes en het is een perfecte voorbereiding op de basisschool. Want naast het vrij spelen zijn er activiteiten die ‘moeten’, net zoals op school. Het aanleren van structuur is belangrijk en dat gaat bij Beestenboel spelenderwijs. Waar kan je dat beter doen dan op een plek waar kinderen zich helemaal thuis voelen en heel veel buiten zijn?”