Na een heel bijzonder schooljaar is het weer tijd voor de zomervakantie! Omdat niet iedereen dit jaar op vakantie zal gaan is het een behoorlijk lange periode voor de kinderen. Hoe zorg je ervoor dat ze zich niet zullen vervelen? Met deze tips gaan jouw kinderen en jij een leuke én leerzame zomervakantie tegemoet! 

Buitenspelen 

We hebben in een eerder blog al eens verteld hoe belangrijk buitenspelen is voor de ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen is voor kinderen een heerlijke manier om zich uit te leven en hun energie kwijt te kunnen. Wanneer hun vriendjes of buurtgenootjes ook vakantie hebben kunnen ze samen spelen. Zo leren ze onder andere samenwerkingen, compromissen sluiten, werken in teams, en omgaan met teleurstellingen. 

Spelen met natuurlijke producten 

Maar wat als alle vriendjes niet thuis zijn of geen zin hebben? Of wat als het slecht weer is? Dat zijn allebei geen redenen om niet naar buiten te gaan. Je hoeft toch niet bang te zijn om vies te worden. Dat is juist goed voor je! Stimuleer je kinderen om ook als het regent naar buiten te gaan. Ga zelf ook mee naar buiten! Door zelf mee te doen kun je ze makkelijker stimuleren. Zet de wasmachine alvast maar klaar; dat is het waard. Stiekem wil iedereen af en toe gewoon even lekker in plassen springen of door de modder banjeren! 

Ga de natuur in 

Kinderen hebben vaak geen benul van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Ze kunnen spelenderwijs kennis maken met moeder natuur. Stuur ze op zoek naar mooie bladeren, steentjes of andere natuurproducten. Welk blad hoort bij welke boom?  

Knutselen met natuurlijke producten 

Wanneer je kinderen thuiskomen met hun mooie vondsten is de pret nog niet voorbij. Nu kunnen ze ermee aan de slag! Droog je bladeren in een oud boek, bouw iets moois van alle verzamelde stokken, of maak een zandkasteel en versier dat met alle steentjes en dennenappels uit het bos. Nogmaals: vies worden hoort erbij. Denk niet aan die volle wasmachine, denk aan het plezier dat je kinderen hebben als ze een slotgracht graven rondom hun zandkasteel! 

Zelf tuinieren 

Groene vingers kunnen niet vroeg genoeg gestimuleerd worden. Je kunt van de nood een deugd maken door je kinderen mee te laten helpen in de tuin. Laat ze spelen, of geef ze een taak die ze kunnen volbrengen. Dat is een win-win situatie! Misschien vinden ze het ook leuk om iets te verbouwen. Hoe mooi is het om iets uit eigen tuin op tafel te kunnen zetten?  

Zoals je ziet is er genoeg te bedenken om kinderen in de zomervakantie op een leuke en speelse manier bezig te laten zijn, zelfs als het weer niet meezit. Dat is nog altijd beter dan de hele dag op de spelcomputer of tablet bezig zijn.